S.S. 99 Nolu Arstaş Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkan Vekili Zeki Batu ve üyeleri CHP Kocaeli İl Başkanı Av. M. Cengiz Sarıbay ve il yönetimini ziyaret ederek, kamyoncuların sorunlarını dile getirdiler.
“Köprüsünden tutun, mazotundan tutun, sigortası, SGK primleri, kasko primleri gibi çok gider var. Bakım maliyetleri, lastik maliyetleri çok yüksek. Sonuç itibarı ile 2018 gibi 2019 yılı da nakliyeci için çok ağır geçti” diyen Başkan Sarıbay; “Mazota gelen zamlar, K Belgesi, R belgesi, köprü geçişlerinin yüksek olması, hayat pahalılığı yetmezmiş gibi şimdi de ağır ekonomik krizde hayata tutunma mücadelesi veren kamyoncu esnafının sorumlulukları üzerine yüklenen ağır şartların dayanılmaz bir hal aldığına tanık oluyoruz son günlerde. Yeni yasalarla kamyoncuların yüklerine yük eklediler. Yeni Yasa ile Kamyon şoförleri akıllı telefon kullanacak, e-fatura kesecek, anında bakanlığa yükünü bildirecekler. Kimse demiyor ki “Saatlerce direksiyon başındaki adam bir de bunu nasıl yapsın? Diye. Çilekeş kamyoncu yük değil, dert taşıyor ama yetkililer bunu görmezden geliyorlar” dedi.
Kamyoncu esnafının sorunlarını dinleyen İl Başkanı Sarıbay; “Her geçen gün artan maliyetlerle mum gibi eriyen kamyoncu esnafının ton başına kilometre fiyat tarifesi bile yokken böylesi modern, ancak altyapısı bile olmayan bazı şartların getirilmesi normal telefon bile kullanmasını bilmeyen ya da vakti olmayan kamyonculara adeta çile yaşatacaktır. Adeta her gün artan mazot ve bakım onarım giderleri karşısında yeni getirilen zorlamalar yüzünden, ‘Altta kalanın canı çıksın’ misali kamyoncu esnafı işsiz kalacak. Yıllardır var olma savaşı vermekte olan Nakliyecilerin sıkıntılarını görmezden geliyorlar” dedi.
Yasa kapsamında her 28 günde bir takografın Emniyet Müdürlüğü’ne götürülüp kontrol ettirilmesi gerektiğini de söyleyen Başkan Cengiz Sarıbay; “Şoför esnafının dijital ortamda e-fatura kesmesi isteniyor. Yine cep telefonu ile bakanlığa bilgi vermesi isteniyor. Konaklayabilecekleri doğru düzgün tesisler bile yokken şu saat aralığında duracaksın diyorlar. Milyarlık yük taşıyan bir şoför orada nasıl duracak demiyorlar ama. Bu kamyoncuların kaç tane park ya da dinlenme tesisi var 9 saatte bir durabileceği? Altyapısı olamayan bir sistem dayatılıyor kamyoncu esnafına. Yasayı düzenleyenlerin ne yapmak istedikleri anlaşılır gibi değil. Bu tür yasaların karşılıklı istişare ve görüşmelerle yapılması daha doğru olur. Ancak ‘Ben yaptım oldu’ zihniyetiyle devam ediliyor. Böyle devam ederseler kaos ortaya çıkar. Zaten eziyetli ve zor bir mesleği icra ediyorsunuz. Zorla dayatılan bu yeni düzenleme ile Kamyoncularımızın işi daha da zorlaştırılacak. Bu duruma izin veremeyiz. Arkadaşlarımız kısa sürede konuyu meclise taşıyarak çözüm arayacaklar. Her zaman yanınızdayız” diye konuştu.
1 Ocak’ta yürürlüğe girecekken yapılan eylemlerle 6 ay daha süre uzatımına giden yeni yasanın uygulanabilir olmadığını belirten Sarıbay, kooperatif başkan vekili Batu ve yönetimine sorunun çözümü ve aksaklıkların giderilmesi için hep birlikte çaba harcayacaklarını söyledi.