Roma İmparatorluğu ile 1750’li yıllarda dünyanın ilk borsası Kütahya Çavdarhisar’da Aizanoi Binasında kurulmuştur. Şuan da ise dünyanın en büyük ve kıymetli borsası New York Menkul Kıymetler Borsasıdır (NYSE). Türkiye’de ise Borsa İstanbul'un kuruluşu nasıl ortaya çıktı ve ne zaman kuruldu? Bankerler krizi ile birlikte pek çok yatırımcı büyük zarara uğramıştır. Bu kriz sonucunda yeni bir sistem arayışına başlanır ve Modern borsacılık döneminin de başlaması ile 26 Aralık 1985 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (IMKB) kurulur. 2013 yılında ise adı Borsa İstanbul olarak değiştirilmiştir.
Peki hisse senedi nedir, yatırımcıya ne gibi faydalar sağlar birazda bunlardan bahsedelim. Hisse senedi, anonim ortaklıklarca ihraç edilen ve anonim ortaklık sermaye payını temsil eden kıymetli evraklardır. Hisse senetlerine doğru kararlar ile yatırım yapıldığı taktir de güzel getiriler elde edebileceğinizden emin olabilirsiniz. Yanısıra hisse senedi almanın yatırımcılara sağladığı haklarda vardır. Bunlara örnek vermek gerekirse; bir hisse senedine yatırım yaparak o şirkete ortak olma hakkı elde edersiniz. Bunun yanısıra eğer temettü (kar payı) veren bir şirkete yatırım yaptığınızı varsayarsak belli dönemlerde hisse senedinden elde ettiğiniz getiri dışında kar payı alarakta ek bir getiri sağlayabilirsiniz. Yine önemli faktörlerden birisi de borsanın bir kumar veya şans oyunu olmadığıdır. Bunu açıklamak istersek eğer; hisse senetlerinin Temel ve Teknik Analiz doğrultusunda alınması gerektiğidir. Hisse senetleri kolayca likide (nakide) çevirilebilir ve Takasbank üzerinde yatırımcının açtırdığı hesap üzerinde izlenir. Peki hisse senetleri döviz ve faizden etkilenir mi? Bu sorunun cevabı malesef ki evet. Hisse senetleri yüksek döviz kuru olan veyahut yüksek faiz oranı olan bir ülkede olumsuz etkilenir. Bunun açıklamasını ise paranın borsadan çıkıp faize veya dövize yatırılmasıdır. Faizlerin düşük olduğu ve bunun yanısıra döviz kurundada volatilitenin yani oynaklığın düşük olması hisse senetleri için olumludur.
Yatırım portfoyü nasıl oluşturulur? Yatırım portfoyü oluştururken sepet olarak adlandırdığımız modeli kullanmak mantıklı bir seçim olacaktır. Sepetimizi oluştururken ilk olarak şirketleri sektörlere ayırmalıyız. Sektör ayrımı yapıldıktan sonra temel ve teknik analiz doğrultusunda her sektörden kendimize orta ve uzun vadeli en iyi getiriyi elde edebileceğimiz şirketleri bu sepete eklemeliyiz. (Belli süre sonra şirketlerde değişim yapılabilir.) Sepetimiz artık oluştu. Bundan sonraki süreçte her ay elde ettiğimiz tasarrufu hisse senetlerinde düzenli alımlar yaparak devam ettirmemiz yeterli olacaktır.
Doğru analizler sonucunda yatırım yapıldığı taktirde kaybetmenin çok zor olduğunu bir kez daha belirtirken satırlarımı dünyanın en büyük yatırımcısından Warren Buffet’dan bir söz ile sonlandırmak isteyorum. Warren Buffet bir sözünde ‘’Yatırım yapmanın temel fikri, hisse senetlerine bir iş olarak bakmak, piyasa dalgalanmalarından faydalanmak ve güvenlik marjını bulmaktır. Ben Graham’ın bize öğrettiği budur. Bunlar, bundan yüz yıl sonra bile yatırım yapmanın temel taşları olacaktır.’’ sözü ile açıklamıştır.