DEVA Partisi Kocaeli İl Başkanlığı’nda eğitimlere bu hafta da, Yeni Türkiye’de Anayasa Hukuku ve Türkiye’deki Hukuk Sisteminin Sorunları konuları Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Av. Oğuz Saka’nın sunumu ile devam edildi
Demokrasi Ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkan Ali Babacan’ın katılımlarıyla hızla Türkiye çapında il kongrelerini tamamlarken, bir yandan da parti içi eğitim çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Kocaeli İl Başkanlığı da İl Başkanı Adem Koç öncülüğünde çalışmalarına hız verdi. İlçe kongrelerine bu hafta sonu başlayacak olan DEVA Partisi Kocaeli İl Teşkilâtı, aynı zamanda eğitim çalışmalarının da ikincisini dün gerçekleştirdi. İlki geçen hafta ekonomi üzerine Çağlayan Ateş tarafından verilen eğitimlerin yanı sıra partili ve partiye kendisini yakın hisseden gençlere yönelik olarak da bu Cuma eğitim çalışmalarının başlayacağı bildirildi.
Kocaeli İl Başkanlığı’nda Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Av. Oğuz Saka’nın Yeni Türkiye’de Anayasa Hukuku ve Türkiye’deki Hukuk Sisteminin Sorunları konulu sunumunda iktidarın ve küçük ortağının sık sık dile getirdiği “Yeni Türkiye” kavramından hareketle, ülke adalet sistemin geldiği durum gözler önüne serildi…
'GERÇEKTEN ADALETLİ' BİR ÜLKE
Örnek olaylar üzerinden ve uluslararası adalet kıstaslarının göz önüne alınarak tablolar üzerinden yapılan sunumda Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Av. Oğuz Saka özetle şunları ifade etti; “Türkiye özellikle son dönemlerde gerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde ve gerekse de iç yargı süreçlerinde insan ve hak ve özgürlükleri konusunda ciddi oranda olumsuz bir karneye sahip olmuştur. Ve gün geçtikçe de karne notumuz kötüye gitmektedir. Adaletin giderek siyasallaştığı bir süreç yaşıyoruz. Kuvvetler ayrılığı kavramının ve yargı bağımsızlığının giderek değersizleştiği ve yerel bir mahkemenin ülkenin en üst yargı organı olan Anayasa Mahkemesi’ni dahi dikkate almadığı bir sürece geldik. Oysa ‘Anayasa’nın 153. Maddesinde Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının kesin olduğunu düzenlenmiştir. Aynı maddeye göre ‘Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazete’de hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar’ denilmektedir. Bu ve bunun gibi pek çok kesin anayasa hükmü dahi rahatlıkla göz ardı edilebilir hale gelmiştir. DEVA Partisi iktidarında parti programımızda da belirtildiği gibi Parlamenter sisteme yeniden dönüş sağlanacak ve eskiden aksayan yönleri; mesela HSK üyelerinin atanması gibi konular, demokratik hale getirilerek insanımızın hak ettiği ‘gerçekten adaletli’ bir ülkede yaşaması sağlanacaktır.
Dünya Adalet Projesi’nin dönem dönem hazırladığı ‘Hukukun Üstünlüğü Endeksi’ne göre Türkiye;
2012/2013’de 92 ülke arasında 87.,
2014’de 99 ülke arasında 59.,
2015’de 102 ülke arasında 80.,
2016’da 113 ülke arasında 99.,
2017/2018’de 113 ülke arasında 101.,
2019’da 126 ülke arasında 109.,
2020’de 128 ülke arasında 107.’dir.
Bugün artık Myanmar ve Nikaragua’nın bile adalet karnesi bizden iyi durumdadır. Buna bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak üzülmemek elde değil.
Bir diğer konu da basın özgürlüğü. Sanırım bunu gazeteci arkadaşlarımız çok daha iyi değerlendirecektir. Türkiye 2020 itibarıyla dünyadaki 200 ülke arasından 154’üncü sıradadır ki bu da ülke insanımızın haber alma hakkı konusunda da ciddi bir sıkıntıda olduğunun ve hepinizin bildiği gibi basındaki tekelleşme ve havuz medyasının halka tek taraflı propaganda maksatlı olarak haber geçtiğinin en büyük ispatıdır. İnanıyorum ki Türk halkı, en kısa sürede bunu değerlendirecek ve ilk seçimde ülkeyi bu duruma getirenlere gereken dersi, açık ara oy farkı ile verecektir.”