S.S. 99 Nolu Arstaş Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkan Vekili Zeki Batu kanunla ilgili kalıcı çözüm bulunmaması halinde kaos yaşanacağını söyledi
Arstaş Lojistik S.S. 99 Nolu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi basın açıklaması düzenleyerek gündemde yer alan dijital takograf uygulaması ve nakliyecilerin genel sıkıntılarına dair değerlendirmelerde bulundu.
Başkanvekili Zeki Batu dijital takografi uygulaması ve ekonomik sıkıntılara değinerek nakliyecilerin sorunları hakkında şu ifadelerde bulundu:”1 Ocak’ta yürürlüğe giren kanunlarla ilgili olarak ülke genelinde yapılan eylemler ve 2. Kanun belimizi büktü. Bütün araçlarda dijital yakıt zorunluluğu getirildi. 11 saat dinlenmemiz gerekiyor.
Bunun alt yapısı hazır değil. Yollarda bekleme alanımız yok. Bakanlık trafik kazaları azalsın diye bu kuralı koydu ama Avrupa’da bile 100 kilometrede bir dinlenme alanı var. Meslektaşlarımız mağdur oluyor. Alt yapı hazırlansın ondan sonra uygulansın. 400 kooperatif ve 1 milyona yakın taşımacı var. Bakanlığın bu duruma kayıtsız kalması mümkün değil. Bu kanunla ilgili kalıcı bir çözüm bulunmazsa herkes kendi bölgesinde bir eylem planı hazırlayarak bu işi gündeme getirmek istiyor.”
Kanun maddesi yaptırımı 30 Haziran’a ertelendi ama kalıcı çözüm bulunmalı. Toplam 12 saat çalışma sistemi uygulanmalıdır. Meslektaşlarımıza yardımcı olmamız gerekiyor. Bu işi yapan 1 milyona yakın meslektaşımız var.
Ailelerle birlikte 4 milyon kişi ekmek yiyor bu işten. Kiloton fiyat uygulaması henüz yapılmadı. Bakanlık yetkilileri bizden bir şey istemeden önce siz üzerinize düşeni yapın. Sabrettik ama bu kanunla ile belimiz artık kırıldı.
Bölge milletvekillerine, siyasi partilere dosyamızı sunacağız. Kalıcı bir çözüm olmazsa bu iş çok ciddi bir eyleme dönüşecek, önüne geçilmeyecek bir kaos süreci yaşanacak. Meslektaşlarımız artık yol yürüyemez hale gelmiştir.
Türkiye’de 400 kooperatif ve 1 milyon taşımacı var. Bakanlık bu konuya uzak kalmamalıdır. 3 bine yakın üyesi olan kooperatiflerde herkes kendi illerinde basın açıklamalarını yürürlüğe soktular. Biz de bu açıklama ile eylemlere destek veriyoruz.
Bu kanun 30 Haziran’dan sonra da yürürlüğe girse buna bir çözüm bulunmalıdır” şeklinde konuştu.
“Meslektaşlarımıza yardımcı olunmalıdır” diyen Batu, “1 milyona yakın meslektaşımız var. 4 milyon kişi bu işten ekmek yiyor. Bakanlık kurumsallaşmamızı isteyebilir ama 15 yıl geçmesine rağmen uygulamalar düzelmedi. Bakanlık bizden bir kanun istiyorsa ilk önce onlar üstüne düşeni yapsın. Sabrettik ancak son çıkan 2 kanun maddesiyle belimiz kırıldı.
Bu ciddi bir konudur. Biz kendi milletvekillerimize de bu dosyayı sunacağız. Kırmadan, dökmeden eylemlerimizi gerçekleştireceğiz. Sonuç gelmezse bu iş çok ciddi bir soruna yol açacaktır. Duyarsız kalınırsa önümüzdeki süreçte ciddi bir kaos ortamı oluşabilir. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere devletimizden bu soruna kesin çözümler bekliyoruz” dedi.
Batu, “Bakanlığın uygulamaya koyduğu denetim sistemi konusunda da yükü veren firmanın irsaliyeyi kesen firma olarak yapılmasını istiyoruz. Yolda uygulamalarda cezai yaptırımlarla karşılaşan nakliyecilerimiz sorun yaşayacaktır. Yıllardır sektörde yaşanan sorunlarımız var. Karayolları kantar noktalarından kalibrasyon ayarsızlığı sebebiyle meslektaşlarımız cezai yaptırımla karşılaşıyor. Buna itiraz olduğunda ceza kesilmiştir deyip arkadaşlarımız oradan uzaklaştırılıyor. Bu konuda meslektaşlarımızın ciddi sıkıntıları var” ifadelerini kullandı.
KDV oranları konusuna da değinen Batu, “Bizim giderlerimiz bu sektörde kazandığımız paralarla oluyor. Kazanmadığımız parada gösteremediğimiz giderler var. Vergi noktasında nakliye sektöründeki arkadaşlarımız naylon fatura arayışına giriyor.
Bununla ilgili yapılan incelemelerde mağdur olan meslektaşlarımız var. Denetim yapılsın ve mutlaka bir çalışma yapılsın. Bunun yanı sıra merakla beklediğimiz çok büyük projeler vardı. Maalesef köprüler açıldıktan sonra sorunlarımız artmıştır. Uzayan yollar ve otoyol fiyatlarından dolayı köprülerden beklediğimiz projeler yine bizim zararımıza oldu” dedi.
“Meslektaşlarımızın kenarda bir sermayesi yok. Birçok meslektaşımız mağdur oldu. İcra takibi yapılan arkadaşlarımız var. Biz bu ülkenin vatandaşıyız, başka gidecek yerimiz yok. Makul faiz oranı uygulansın. En yüksek faiz oranı üzerinden tekrar düzenlenmesini ve meslektaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyoruz. Kooperatif ortaklarının topladığı aidatlar üzerinden devlet vergi almaktadır. Bu aidatlardan KDV’ler kaldırılsın” şeklinde konuştu.
“Böyle bir despot uygulamayla meslektaşlarımıza Avrupa gibi uygulama yapmaya çalışıyorsunuz. Karmakarışık bir düzen var. Bu konuda bir düzenleme yapılması, kaza anında yüksek bir oranlama yapılmaması için gerekli düzenlemenin yapılmasını talep ediyoruz. Yaptığımız açıklamaları gerekirse Ankara’ya giderek milletvekillerimize teslim edeceğiz.
Kabul görmezse, sonuç değişmezse önümüzdeki süreçte farklı durumlar yaşanabilir. Kalıcı çözümler bekliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.